ТОП 10 на най-добрите безплатни програми за Windows

След като закупите компютър и инсталирате операционната система за да го използвате функционално ще ви трябва разбира се софтуер.

В тази статия ще ви предсавим най-добрите 10 полезни и безплатни програми алтернативи на платените, които по нищо не им отстъпват, като възможности и функционалност и дори ги превъзхождат.

ТОП 10 на най-добрите безплатни програми за Windows1

Ще се опитаме да ви запознаем с основните функции и предназначение на всяка една от представените в статия безплатни програми.

  1. OpenOffice – (Офис пакет)
  2. avast! Free Antivirus – (Антивирусна програма)
  3. Kodi Media Player – (Медия плеър)
  4. Ashampoo Burning Studio FREE – (Запис на дискове)
  5. Freemake Video Converter – (Медия конвертор)
  6. 7-Zip – (Архивираща програма)
  7. uTorrent – (Сваляне на файлове)
  8. Paint.net – (Редактиране на снимки)
  9. Browsers (Mozilla, Chrome & Opera) – (Браузъри)
  10. Skype – (Чат и видео разговори)

 1  OpenOffice

OpenOffice безплатен офис пакет
OpenOffice е един от най-добрите офис пакети за обработка на текст, изработване на презентации, таблици и други. OpenOffice е безплатна и сериозна алтернатива, дори превъзхождаща всеизвестния Microsoft Office.

OpenOffice е с отворен код, всеки може да помогне за неговото развитие, разработва се повече от 20 години, предлага се на много езици включително и български. Офис пакета е съвкупност от програми, чрез които можете да отваряте файлове създадени с Word, Excel, PowerPoint и да ги редактирате.

OpenOffice има много предимства над именития си съперник Microsoft Office, на мен най-много ми харесва опцията „Запазване на документ в PDF“. Разбира се можете да инсталирате и добавка за проверка и корекция на правописа и граматиката на текст, с което OpenOffice отново заема първото място в нашата класация.

 2  Avast Free Antivirus

avast! Free Antivirus е антивирусна програма, която изпъква пред конкурентите си
avast! Free Antivirus е антивирусна програма, която достойно изпъква пред конкурентите си с много добри качества и възможности. avast! Free Antivirus съществува и се разработва повече от 25 години, преведена е на над 40 езика, ползва се за персонална защита в повече от 200 милиона компютри.

Три са предимствата, които правят тази антивирусна програма толкова добра – сигурна работа, опростен български интерфейс, безплатен лиценз. Програмата актуализира базата си вирусни дефиниции на всеки няколко часа, има вграден Anti-malware, Anti-spyware, Web shield, Anti-rootkit и други.


 3  Kodi Media Player

Медия плеър който възпроизвежда всичко
Kodi Media Player е всепризнат развлекателен медия център, безплатен и с отворен код (GPL), който може да се инсталира на Linux, Windows и Android. Kodi е медия център, който се отличава с уникална и модерна визия, включваща около 25 красиви темплейта, а в комбинация с интуитивните менюта работата с плеъра е истинско удоволствие.

Няма да изброяваме неговите поддържани видео и аудио формати, защото списъкът е дълъг и този плеър буквално възпроизвежда всичко, но все пак ето някои от по-важните: Blu Ray ISO / Folder Structure, MKV, M2TS, VOB, AVI и други.

Както забелязвате от изброените пларът се справя дори с възпроизвеждане на „Блу рей филми“ с резолюция 1080p благодарение на хардуерната обработка DXVA съвместима с Nvidia Geforce / Ati Radeon / Intel Graphics.

Разбира се този безплатен медия плеър освен с възпроизвеждането на видео съдържание се справя  и като аудио плеър с най-разпространените музикални и фото формати (JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF), а поддръжката на субтитри на кирилица (SRT, SUB, SUB / IDX, SSA, PGS), както и разнообразните  опции, с които разполага, като големина и шрифт на буквите правят този софтуер наистина толкова ценен.

 4  Ashampoo Burning Studio

Най-добрата безплатна програма за запис на дискове
Ashampoo Burning Studio FREE е безплатна програма за запис на дискове, която се фокусира върху това да работите бързо и лесно с максимално качество.

Предимствата на тази програма за запис на дискове са модерна изчистена визия, опростен процес на работа с интуитивни менюта, която улеснява потребителите, български интерфейс, безплатен лиценз.

Програмата записва, както CD и DVD така и Blu-ray, можете да правите дисков образ, архивиране и възстановяване на файлове, извличане на аудио CD (Rip music). В края на настройките за запис имате възможност да изберете скоростта на работа, както и броя копия, които искате да направите.

 5  Freemake Video Converter

Страхотен безплатен видео конвертор
Freemake Video Converter е един от най-добрите безплатни видео конвертори. Предимствата на програмата са безплатен лиценз без никакви ограничения, лесна експлоатация и високо качество на работа.

Безплатния видео конвертор Freemake поддържа почти всички популярни формати: Blu-ray, MKV, DVD, AVI, MP4, WMV, MPEG, 3GP, FLV, MP3 и други. С програмата лесно и бързо свалятe видео клипове от YouTube, Vimeo, FaceBook, LiveLeak и други, като копирате URL-а и го конвертирате в желан формат.

Freemake Video Converter може да конвертира във видео формати подходящи за повечето популярни мобилни устройства, като Android, Nokia, Samsung, iPhone, BlackBerry и други. Софтуера позволява създаване на слайд шоу със снимки и музика, рязане на видео, обединяване на няколко клипа. Чудесна програма, която с достойнство заема петото място в класацията.

 6  7 ZIP

Най-добрата безплатна архивираща програма
7-Zip е безплатна архивираща / разархивираща програма, която можете да ползвате на всеки компютър, включително и в организация с комерсиални цели без регистрация.

7-Zip притежава висока степен на компресия в 7z формат с LZMA и LZMA2. Поддържани формати: „Архивиране / разархивиране“ – 7z, ZIP, TAR, GZIP, BZIP2 и други; „Разархивиране“ – RAR, ISO, FAT, DMG, DEB, CramFS, CPIO, CHM, CAB, ARJ, UDF, VHD, XAR и много други.

Програмата разполага с огромен набор от инструменти и настройки, включително и коригиране нивото на компресия.

7-Zip осигурява допълнителна степен на компресия от 10,2 % за пощенски формати, интегрира се в "Уиндоус", притежава мощен File Manager и е преведена на повече от 80 езика. 7-Zip си остава най-добрия избор за архивираща програма на вашия компютър.

 7  uTorrent

Програмата с една от най-високите скорости на сваляне
uTorrent е безплатна програма за сваляне на торенти, изключително малка като размер, инсталира се ултра бързо и работата и е толкова ефективна, че не натоварва компютъра, като с това е подходяща за системи с по-слаби конфигурации.

Въпреки лекотата на работа, uTorrent предлага много възможности: стартиране на много сваляния, коригиране на ъплоуд и даунлоуд, това е програмата с една от най-високите скорости на сваляне на файлове.

Основните предимства на тази безплатна програма за сваляне на торенти са малък размер, не натоварва компютъра, превод на български език, безплатен лиценз.

 8  Paint.net

Програма с разширени функции за редакция на изображения
Paint.net е една от най-популярните безплатни програми за редактиране на снимки, нейната простота е нейната основна сила, но тя също така съдържа разширени функции, които ни помагат да създавате по-добри изображения.

Paint.net работи с най-популярните фото формати (JPEG, GIF, BMP, PSD). Paint.NET е мощен, лесен за използване редактор на изображения, който предлага функции, подобни на тези, които ще намерите в Adobe Photoshop и GIMP.

Програмата съдържа най-нужните инструменти за редактиране на снимки, като изрязване, ресайз (намаляване размера на снимка), коригиране на контраст и яркост и богат набор от фото ефекти.

 9  Browsers

Най-добрите безплатни браузъри за Windows
Browsers (Mozilla, Chrome & Opera) – Едва ли има вече компютър без инсталиран един от тези безплатни браузъри.

Няма да се спирам подробно в пояснения за работата с тези приложения, всеки е имал възможност в определен момент да се докосне до техните качества.

Тествайте скоростта на работа, функционалността им  и изберете този браузър, който ви допада и ще ви върши работа, а защо не и трите, макар че Opera, като че ли загуби битката с вечните си конкуренти Chrome и Mozilla.

10 Skype

Най-добрата безплатна програма за видео чат
Skype е малко позабравен софтуер в последно време след инвазията на Facebook, но за мен си остава една от най-нужните програми, както за компютър така и за смартфон.

Skype е може би най-добрата безплатна програма за видео чат, а причината да е на 10-та позиция е нейната популярност и това, че вече сте доста добре запознати с възможностите й. Skype е безплатна програма за трансфер на текстови съобщения (Чат), аудио и видео сигнал с вашите най-близки хора навсякъде по-света.

На всички са известни възможностите на тази безплатна програма за конферентна връзка, даваща възможност за комуникация на няколко човека от различни компютри.

Skype вече e собственост на Microsoft и накъде ще продължи нейното развитие ще разберем следващите няколко години, но вече се забелязва нейното отстъпление при мобилните устройства, където Viber е с едни гърди напред.

Изброихме ви 10 от най-добрите безплатни програми за Windows, това е нашата класация и се надяваме тази информация да ви е от полза, да улесни и направи работата с персоналния ви компютър още по-голямо удоволствие.

Изброихме много предимства на тези програми, като редовни ъпдейти, отлично качество на работа, превод на български, безплатен лиценз, което означава, че вие не нарушавате авторското право, разбира се и сваляте софтуера от сигурни сайтове без риск от заразяване на компютъра с вируси.


Публикуване на коментар

18 Коментари

  1. Търся безплатна програма за вграждане на бг субтитри във видео файл.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, благодарим ви за коментара. Може би трябваше да уточните формата и резолюцията на видео файла но тази безплатна програма AviSub работи много бързо вгражда субтитрите за около 5 минути и трябва да ви свърши работа. Програмата е портабъл не изисква инсталиране.
    http://www.trustfm.net/software/video/AviSub.php

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви за отзивчивостта, бихте ли обяснили как се работи с тази програма, защото е написано на английски а аз не го разбирам, а гугъл превода е много неясен и не бих могъл да го разбера.

      Изтриване
    2. Здравейте, първо можете да я свалите от тук
      http://www.trustfm.net/software/video/AviSub.php
      След като я свалите направо я отваряте с двоен клик за работа, програмата не се инсталира. От бутон Load Avi филма формат, после от бутон Load srt, txt, idx избирате субтитрите и накрая бутон Generate Subbed Avi. За около 5 минути програмата обеденявя двата файла и създава нов в DivX формат, който е съвместим с всеки един ДВД плеър. Направете няколко теста като си поиграете с размера и шрифта докато получите желания резултат. Успех.

      Изтриване
    3. За съжаление, програмата не се сваля, няма бутон за сваляне, а и свалена програма би трябвало да се инсталира за да се работи с нея.

      Изтриване
    4. Здравейте, опитайте от този линк от червения бутон Download
      https://www.wuala.com/trustfm/TrustFm/AviSub/23/AviSub.exe/?key=2bySjNREBxXx
      Програмата е портабъл отваряте и работите.

      Изтриване
    5. Привет, свалих програмата, опитах с бутона Load avi но видеофайла не се отвори. Ако знаете как се работи с програмата, моля помогнете.

      Изтриване
  3. Здравейте, той и по принцип не трябва да се отвори. След като сте добавили видеото, добавете и субтитрите от бутон Load srt, txt, idx, след което натиснете Generate Subbed Avi. След няколко минути ще ви се появи съобщение че процеса е завършен. Новият файл с вградените субтитри е в същата папка с оригиналното видео.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Проблема е как да добавя видеото в програмата, за да вградя субтитрите, няма такъв бутон.

      Изтриване
    2. Видеото трябва да е в Avi формат, изглежда вашето е в друг формат и затова като натиснете бутон Load Avi не го виждате.

      Изтриване
    3. в avi формат е, видеото ми.

      Изтриване
    4. Ами натиснете бутон Load Avi и го намерете в компютъра си или ни пишете от контакти направо да ни го пратите видеото.

      Изтриване
    5. Какво се получава при мен, натискам бутон Load Avi, отваря ми се прозореца за отваряне, там е и видеото, кликвам на него , след което натискам бутон долу в ляво за отваряне на видеото, и нищо не става, нали трябва да се отвори видеото и чрез програмата да се вградят субтитрите които са на отделен текстови файл. Ако трябва ще ви изпратя видеото, то е обединено с музика и представлява филм, само като проба, за да се науча да вграждам субтитри.

      Изтриване
    6. Здравейте, мисля че процедирате правилно, но очаквате видеото да се появи видеото в програма но това няма да се случи. Просто добавете и файла със субтитрите и натиснете бутон Generate Subbed Avi.

      Изтриване
    7. нов проблем, текстовият файл със субтитрите който съм го поставил в една от директориите " моите документи ", не излиза като щтрактна в тази директория, чудно защо се получава така. Не искам да ви отегчавам повече, ако има някоя друга програма която вгражда субтитри, може да ми я споделите. С тази програма не става.

      Изтриване
  4. Изглежда субтитрите не са в поддържан от програмата формат SRT, TXT, IDX затова не ги виждате. За съжаление не мога да ви препоръчам друга програма, потърсете в Google информация за вграждане на субтитри и почетете.

    ОтговорИзтриване
  5. zashto nemoga da istaliram driver boster.SVALIAM PROGRAMATA NEMOJE DA SE ISTALIRA A PREDI TOVA RABOTEH S PROGRAMATA.SLED KATO PREISTALIRAH KOMPYUTARA VECHE NEMOJE DA SE ISTALIRA.PREDVARITELNO VI BLAGODARIA ZA OTGOVORA.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, задайте си въпроса тук:
    http://www.download.bg/index.php?cls=forum&mtd=thread&t=285806&p=3
    най-коректно ще ви отговорят потребители, които използват програмата, успех.

    ОтговорИзтриване

Ако статията Ви е харесала споделете я или напишете коментар, ние ще ви отговорим.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)